برنامه تغذیه آفتابگردان
آفتابگردان به عنوان یکی از محصولات مناسب جهت تولید روغن در کشور بسیار حائز اهمیت است. به دلیل اثرات مفید در تناوب با محصولات زراعی، قابلیت کشت درسطح وسیعی از خاكها را دارد. این محصول در کشور ایران در جایگاه چهارم و بعـد از کنجـد از بین پنج محصول دانه روغنی قرار . یکی از عوامل مهم در افزایش عملکرد کمی وکیفی این دانهی روغنی، تامین عناصر غذایی به مقدار بهینه و به موقع، میباشد. آفتابگردان هم مانند سایر گیاهان نیاز به جذب مواد مورد نیاز جهت رشد و نمو از طریق خاک یا کوددهی دارد. خاک بستر مناسبی برای فعالیت ریشهی آفتابگردان و جذب مواد غذایی میباشد. بنابراین این موضوع بسیار با اهمیت است که قبل از کاشت بذر با انجام آزمایش خاک از شرایط فیزیکی و شیمیایی خاک اطلاع حاصل گردد.
از میان 16 عنصر ضروری برای رشد گیاهان، نیاز دانه های آفتابگردان به عناصر نیتروژن، گوگرد، پتاسیم، فسفر و روی بیشتر احساس میشود . در آفتابگردان استفاده از کودهای مناسب جهت افزایش قطر طبق و اندازهی دانهها، بالا بودن تراکم دانه، پر بودن دانه و میزان کیفیت مغز دانه از لحاظ میزان چربی تاثیر زیادی در بالا بردن عملکرد محصول خواهد گذاشت.
تحقیقات نشان داده که نیتروژن و روی (عنصر روی به صورت محلول پاشی) در افزایش قطر طبق و اندازهی دانه بسیار موثر بوده است و عنصر فسفر در کاهش پوکی و پر بودن مغز تاثیر خوبی را داشته است. اگر بخواهیم که دانهها دارای مغز پر چربی باشد حتما از گوگرد استفاده کنید. همچنین مصرف پتاسیم موجب افزایش وزن دانه خواهد شد.
مراحل کوددهی گیاه آفتابگردان
قبل از کاشت آفتابگردان
گل آفتابگردان یک گیاه با ریشه عمیق است و میتواند از عمق خاک به آب و مواد مغذی دسترسی داشته باشد و اگرچه نیازهای غذایی آن از سایر محصولات کمتر است، اما تغذیه کافی برای رشد متعادل گیاهان، گلدهی، تولید بذر و غلظت روغن بذور بسیار مهم است بنابراین تامین نیاز رشدی آن قبل از کشت از اهمیت زیادی برخوردار است. به همین خاطر اصلاح و کوددهی قبل از کاشت با استفاده از کودهای آلی و معدنی توصیه میشود.
مرحله 2 تا 4 برگی آفتابگردان
استفاده از هیومیک اسید در این مرحله توصیه میشود. مطالعات متعدد نشان داده است که این ماده، رشد ریشه و برگ را تقویت میکند. هم چنین جوانه زنی گونه های مختلف محصول را نیز تحریک میکند. این تأثیرات مثبت، موجب شده از آن به به عنوان کودی مناسب برای رشد گیاهان در مراحل ابتدایی در گیاه شود. به نظر میرسد، این کود، مکانیزم های مربوط به تحریک رشد گیاه را تنظیم میکند. فسفر جهت تشکیل ریشه، مکانیسمهای انتقال انرژی، تشکیل غنچه، گل و دانه در آفتابگردان مورد نیاز میباشند.
توصیه کودی ما: استفاده از کود های هیومیک اسید باکیفیت مثل اکتیو هیوم اسپانیا و یا هیومات استرالیایی و همچنین کودهای ان پی کی دارای درصد مناسب فسفر مانند 10 52 10 نیچر یونان یا سوت گرین اسپانیا می باشد.
مرحله رشد رویشی تا قبل ازتشکیل غنچه آفتابگردان
در مراحل رشد رویشی و زمانی که گیاه جوان در حال رشد است نیتروژن به مقدار زیاد در بافت گیاهی مورد نیاز مـیباشـد، زیـرا ایـن عنصـر جزئـی از پروتئین گیاهی، اسیدهاي آمینه، نوکلئوتیـدها، اسـیدهاي نوکلئیـک و کلروفیـل مـی باشـد ولی باید به این نکته توجه داشت که مصرف مقادیر اضافه کودهای ازته، باعث کاهش درصد روغن دانه میگردد . بنابراین رعایت مقدار نیتروزن مصرفی در آفتابگردان حائز اهمیت است. عنصر روی به دلیل دخالت در جذب نیتروژن برای آفتابگردان ضروری است. طبق مطالعات آهن باعث افزایش قطر طبق و وزن هزار دانه می شود.
توصیه کودی ما: بهترین توصیه در زمان رشد رویشی آفتابگردان استفاده از کودهای کاملی مثل سه بیست بای استار یا ایدروپلنت ایتالیا و همینطور کود کامل کلان سوپر نیچر یونان میباشد که در کنار عناصر ماکرو ترکیبات ریزمغذی را هم دارا می باشند برای افزایش عملکرد به همراه آمینو اسید آمینوسورن یا ماکسی اسپانیا توصیه میشود.
زمان باز شدن غنچه آفتابگردان
در این مرحله چنانچه نیاز گیاه به عناصر اولیه کودی در مراحل قبل تامین نشده باشد احتمالا علائم کمبود نمایان میشود در آنصورت تکرار استفاده از کودهای سه بیست توصیه میشود.
نکته ای که باید به آن توجه کرد این است، هر چند آفتابگردان نسبت به کمآبی مقاوم است اما در زمان غنچه در صورت تامین نشدن رطوبت کافی در گیاه ممکن است باعث عدم تشکیل دانه و ریزش آن شود. در این مرحله گوگرد موجب میشود که گیاه نسبت به کمآبی و سرما مقاومت خوبی داشته باشد. در این میان گوگرد مایع برای جلوگیری از ورود آفات و پیشگیری از آن به صورت طبیعی و ارگانیک بسیار مفید میباشد. آفاتی مانند سفیدک، زنگ، انواع آفات دانه خوار،سوسک گرده خوار،و…. در کنترل بیماری قارچی عملکرد خوبی داشته است. همچنین در خصوص بیماری ها و آفات درون خاک نیز تاثیر گذار است. از این ترکیب می توانید به صورت آبیاری و محلول پاشی استفاده نمایید و مهمتر از همه باعث افزایش کیفیت محصول و دانههای آفتابگردان میشود.
نکته: گوگرد را برای دانه های روغنی مانند آفتابگردان و کلزا و سویا و ذرت میتوان جزو کودهای پایه دانست. یکی از فواید مصرف گوگرد برای آفتابگردان این است که باعث چرب تر و روغنی تر شدن مغز آن خواهد شد که بازار پسندی بهتری را به دنبال خواهد داشت. بهترین زمان مصرف گوگرد برای آفتابگردان ابتدا در زمان چند برگی شدن و دوم در زمان قبل از گل دهی میباشد.
توصیه کودی ما: بهترین نوع گوگرد برای مصارف کشاورزی گوگرد به شکل سولفات می باشد و بهتر است که از گوگردهای مایع استفاده کنیم زیرا کاربری بهتر و آسان تری دارد. توصیه ما گوگرد مایع باکوزیم یا پارس خوشه است که میتوانند در افزایش درصد روغن دانه ها موثر باشند.
گلدهی آفتابگردان
در این مرحله استفاده از کود هیومیک اسید در آبیاری به جذب عناصر ریزمغذی موجود در خاک برای رفع نیاز گیاه در مرحله زایشی کمک می کند.
توصیه کودی ما: هیومیک اسید سیتی مکس
رسیدن یا باردهی آفتابگردان
افزایش باردهی آفتابگردان به تعداد دانه ها و درشتی دانه و وزن هر دانه (پوک و یا پر بودن) آنها مربوط میشود. اگر بتوانیم که دانههای بیشتر و پرتر داشته باشیم میزان برداشت نیز بیشتر خواهد شد. در این مرحله با مصرف کودهای پتاسه عملکرد دانهی آفتابگردان به طور معنیداری افزایش مییابد و درصد روغن بالاتر میرود.
توصیه کودی ما: کود پتاس بالای 36 12 12 و یا سولفات پتاسیم
نظرات کاربران