نحوه افزایش درشتی میوه در درختان
نوشته شده توسط نگین احدی
6 ماه پیش
بذر یا دانه چیست
بذر چیست؟ معرفی انواع بذر
نوشته شده توسط نگین احدی
6 ماه پیش

پژمردگی آوندی بر اثر آسکومیست ها و قارچ های ناقص

آیا می دانید پژمردگی آوندی چیست؟؟؟؟ آیا می دانید علت بیماری پژمردگی آوندی چیست!!! پژمردگی های آوندی ، بیماری هایی با دامنه انتشار گسترده ، چشمگیر و وحشت آور هستند. این بیماری به صورت پژمردگی کم و بیش ناگهانی ، قهوه ای شدگی ، مرگ برگ ها و سرشاخه های آبدار و سرانجام مرگ کامل گیاه پدیدار می شود.

بازدید 1342 6 سال پیش

پژمردگی آوندی بر اثر آسکومیست ها و قارچ های ناقص

پژمردگی آوندی بر اثر آسکومیست ها و قارچ های ناقص در گیاهان زراعی

قسمت اول قارچ های Ceratocystis و Ophiostoma

پژمردگی های آوندی ، بیماری هایی با دامنه انتشار گسترده ، چشمگیر و وحشت آور هستند. این بیماری به صورت پژمردگی کم و بیش ناگهانی ، قهوه ای شدگی ، مرگ برگ ها و سرشاخه های آبدار و سرانجام مرگ کامل گیاه پدیدار می شود. پژمردگی ها در نتیجه استقرار و فعالیت بیمارگر در آوند چوبی گیاه به وجود می آیند. حمله پاتوژن به آوندهای چوبی موجب اختلال در کار آوندها شده و با انسداد آوندها عمل تبخیر متوقف و جریان آن مسدود می گردد. تمام اندام های گیاه بیمار ممکن است طی چند هفته از پای درآیند ولی مرگ گیاهان چندساله ، چند ماه تا چند سال بعد از وقوع عفونت روی می دهد . تا زمانیکه گیاه بیمار زنده است ، قارچ های عامل بیماری در بافت های آوند چوبی و تعداد کمی یاخته های اطراف آن ها باقی می مانند و فقط با از بین رفتن گیاه به داخل بافت های دیگر وارد می شوند و در سطح گیاه خشکیده اسپور تولید می کنند. گیاهانی که ریشه آسیب دیده داشته باشند ، برای آنها جایگزین کردن آب از دست رفته از طریق تعرق مشکل میگردد و اگر ریشه آنها به سختی آسیب ببیند، این گیاهان دچار پژمردگی می شوند.

پژمردگی های واقعی یا آوندی بیماریهایی هستند که گیاهان علایم این بیماریها را به صورت پژمردگی یا افتادگی اندام هوایی نشان می دهند در حالیکه در اثر حمله این بیماریها ممکن است ریشه ها علایم خسارت راکمتر نشان دهند و یا ممکن است علایم خسارت دیده نشود. چهار جنس از قارچ های عامل پژمردگی آوندی عبارتند از : Ceraticyctis , Ophiostoma , Fusarium Verticillium. هر یک از این قارچ ها در تعداد زیادی از محصولات زراعی گیاهان جنگلی و زینتی مهم، بیماری ایجاد می کنند.

جنس Ceratocystis :

باعث پژمردگی آوندی بلوط ( C. fagacearum)، کاکایو و اوکالیپتوس می شوند. تمام انواع بلوط ها به این بیماری حساسند. گونه های گروه بلوط قرمز خیلی حساس هستند. گونه هایی که در گروه بلوط سفید قرار دارد مقاومت متوسطی دارند.

نشانه های پزمردگی آوندی در گروه بلوط قرمز :

برگ های درختان بلوط قرمز در اواسط تا اواخر بهار ابتدا سبز تیره شده و سپس از نوک به طرف دمبرگ، زرد یا قهوه ای می شوند. همزمان لایه جدا کننده برگ بوجود آمده و برگها شروع به ریزش می کنند. ریزش برگها معمولاً از بالا به سمت پایین درخت است. پس از ریختن بیشتر برگها پاجوشهایی روی تنه و شاخه های اصلی رشد می کنند. تا آخر تابستان درختان آلوده اغلب می میرند که البته مرگ این گونه درختان زودتر هم ممکن است اتفاق افتد. تغییر رنگ درسطح خارجی چوب سرشاخه ها و شاخه ها به ندرت در بلوط های قرمز دیده می شود.

نشانه های پزمردگی آوندی در گروه بلوط سفید :

در گروه بلوط سفید علایم مشابهی در برگها ظاهر شده ولی هرسال به تعداد کمی از شاخه ها محدود می شود. با پیشرفت زوال طی چند فصل در نهایت درخت آلوده می میرد، هرچند برخی از درختان در گروه بلوط های سفید ممکن است بهبود یابند. گاهی تغییر رنگ در چوب خارجی سرشاخه و شاخه مشاهده می شود. در درختان مرده پوست ممکن است ترک خورده و بالشتکهای قارچی شبیه به گروه بلوط های قرمز ظاهر می گردد.

پس از مرگ درخت نیز قارچ می تواند به طور گسترده به آوندهای چوبی حمله نموده و تولید توده قارچی را بنماید که با وارد ساختن فشار به زیر پوست شکاف هایی در پوست ایجاد می کند. ناقلین این قارچ سوسک های شیره خوار (Nitidulidae) و سوسک های پوست خوار (Scolytidae) می باشند. حشرات ناقل به طرف بوی شیرین توده قارچی جلب شده و از طریق شکافهای پوست وارد پوست می شوند و بدن آنها با کنیدی های قارچ آلوده می گردد. پژمردگی بلوط در گروههای بلوط قرمز و سفید دارای بیولوژی یکسان هستند.

بهترین راه برای کنترل این بیماری پیشگیری از بیماری می باشد، جلوگیری از زخمی شدن درخت حتی زخمهای هرس یکی از راه کار های موثر برای جلوگیری از این بیماری می باشد، زیرا زخم ها در اوایل بهار تا اواسط تابستان حشرات ناقل را جلب می کنند. زخمهای به وجود آمده را به وسیله خمیر یا چسب باغبانی بپوشانید تا از آلودگی آنها به قارچ C.fagacearum جلوگیری به عمل آید. پیوند ریشه های سالم و آلوده را بوسیله فویگاسیون خاک و یا به طور مکانیکی جدا کنید. شاخه های آلوده بلوط سفید را هرس کرده همچنین درختان آلوده بلوط قرمز را هرچه زودتر از محل خارج کنید و بسوزانید.

vascular-wilt-caused-by-ascomycetes-and-imperfect-fungi-on-crops1

شکل (۱) علایم بیماری پژمردگی آوندی بلوط Ceratocystis fagacearum

جنس Ophiostoma :

مشهورترین گونه این جنس Ophiostoma nova- olmi باعث بیماری پژمردگی آوندی نارون (مشهور به مرگ هلندی نارون) می گردد. میزبانهای این بیماری درختان نارون امریکایی، اروپایی و آسیایی می باشند. نارونهای آمریکایی بومی شمال آمریکا خیلی به بیماری حساسند. نارونهای اروپایی نسبت به بیماری مقاومت متوسطی دارند و نارونهای آسیایی خیلی مقاومند.

در اواخر بهار و اوایل تابستان زردی و پژمردگی برگها در یک یا چند شاخه از چتر درخت نمایان می گردد. برگهای آلوده به سرعت قهوه ای شده و خشک می شوند. علایم بیماری در سایر شاخه های بزرگتر نیز مشاهده شده و در اغلب موارد کل درخت تا پایان تابستان خشک می شود. آلودگی هایی که در اواخر تابستان به وجود می آید به کندی پیشرفت کرده و فقط شاخه های معدودی ممکن است آلودگی رانشان دهند. هر چند پیشرفت بیشتر بیماری معمولاً در فصل رویشی بعد صورت می گیرد. درختانی که به شدت آلوده شده اند در فصل جاری از بین می روند و آنهایی که زمستان را سپری کرده اند معمولاً تا پایان فصل رویشی بعد خشک خواهند شد. شاخه های آلوده همراه با تغییر رنگ قهوه ای در آوندهای چوبی خارجی می باشند. این تغییر رنگ را در شاخه های کوچک و بزرگ و تنه و گاهی ریشه درخت می توان دید. در درختان مرده و در حال مرگ دالانهای لاروی حشره ناقل در زیر پوست تنه و شاخه های بزرگ مشاهده می شوند.

ناقل بیماری سوسک های پوست نارون از خانواده Scolytidae  هستندکه با تغذیه از درختان بیمار، اسپورهای قارچ عامل بیماری را در معده خود ذخیره کرده و یا این اسپورها را که به اندام هایش چسبیده اند به درختان سالم منتقل میکند. حشرات به هنگام تغذیه از شاخه های کوچک (سوسک اروپایی پوست نارون) یا شاخه های بزرگتر(سوسک آمریکایی پوست نارون) پاتوژن را منتقل می کنند. اسپورهای این قارچ به محض ورود به سلول های درخت میزبان شروع به تکثیر و جوانه زنی میکنند و به سرعت به سمت بخش های بالایی و خیلی به کندی به سمت قسمت های پایینی درخت منتقل می شوند. قبل از اینکه عامل بیماری کاری کند سیستم دفاعی درخت میزبان برای مقابله با بیماری شروع به ترشح تایلوز در آوندها میکند و بدین ترتیب علاوه بر اینکه جلوی انتشار اسپورهای قارچ را میگیرد با مسدود کردن سیستم آوندی از طریق ترشح تایلوزها منجر به اختلال در سیستم انتقال آب، مواد غذایی و درنتیجه خشکیدگی و زرد شدن برگ و نهایتاً منجر به مرگ درخت می شود.
vascular-wilt-caused-by-ascomycetes-and-imperfect-fungi-on-crops2

شکل (۲) علایم بیماری مرگ هلندی نارون Ophiostoma nova- olmi

به محض تشخیص بیماری باید تمام درختان مرده و در حال مرگ را از محل خارج کرد. تمام شاخه های آلوده را در مراحل اولیه بیماری هرس کنید. معمولاً برشها باید حدود ۳ متر زیر هر نوع تغییر رنگ آوندی باشد. پیوند ریشه های مجاور به درختان آلوده را با حفر کانال یک متری و یا با فومیکاسیون خاک که نوار باریکی از ریشه ها را بکشد جدا کنید. برای کننترل بیماری سم پاشی به وسیله حشره کشها در اوایل بهار یا استفاده از تله های فرمونی که با به دام انداختن حشرات جمعیت سوسکهای ناقل کاهش می یابد. روشهای زیادی جهت تزریق درخت با مواد بازدارنده پاتوژن به منظور محافظت درختان سالم و یا نجات درختان آلوده وجود دارد، روش تزریق در مورد بیماری هلندی نارون بسیار بحث انگیز بوده و به هر حال نگرانی از زخم های مکرری که جهت تزریق ایجاد می شود وجود دارد.

مرجع :

۱-جرج ان اگریوس، بیماری شناسی گیاهی ۲٫ ۱۳۸۹٫

۲- جعفرپور، بهروز. ترجمه بیماری شناسی درختان.

گرد آورنده: سپیده مدنی – کارشناس ارشد بیماری شناسی

اشتراک گذاری

دنبال کنید نوشته شده توسط:

روابط عمومی کشاورزی آنلاین

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب پیشنهادی

  • مقالات آبیاری
  • مقالات آفات
  • مقالات باغبانی
  • مقالات بذر
  • مقالات کود دهی

نکات طلایی آبیاری بارانی

6 سال پیش

آبیاری چمن

7 سال پیش

سفره های آب زیرزمینی

8 سال پیش

مقدار نیاز آب در درختان

8 سال پیش

کرم های خاکستری جوانه خوار یا کرم طوقه بر

2 سال پیش

پروانه میوه خوار بادمجان

6 سال پیش

مهم ترین آفات جالیز

6 سال پیش

شناسایی آفت مگس مدیترانه ای

6 سال پیش

نحوه افزایش درشتی میوه در درختان

6 ماه پیش

بررسی عوامل تأثیرگذار در باردهی درختان میوه

6 ماه پیش

عوارض فیزیولوژیکی ناشی از کمبود کلسیم

3 سال پیش

بستر کشت خیار

3 سال پیش
بذر یا دانه چیست

بذر چیست؟ معرفی انواع بذر

6 ماه پیش
خواب بذر چیست

خواب بذر چیست؟ انواع خواب بذر و روش های شکست آن

6 ماه پیش

0 تا 100 آموزش کاشت بذر

6 ماه پیش

بذر اصلاح شده چیست و چه مزایایی دارد؟

6 ماه پیش

معرفی عناصر ضروری در رشد گیاهان و نحوه تامین آن ها

6 ماه پیش

بهترین کود مناسب افزایش رشد ریشه

6 ماه پیش
کود رشد گیاه

بهترین کود برای پرپشت شدن برگ گیاهان کدام است؟

6 ماه پیش

تغذیه باغات کیوی از طریق کود دهی و هرس

2 سال پیش