هورمون های گیاهی
اکسینها
فراوانترین اکسین طبیعی، اسیداندول استیک (IAA ) است. مناطقی از گیاه که فعالیتهای رشد و نمو در آنها شدید است، معمولاً بیشترین مقدار اکسین را تولید میکنند. بدین ترتیب مریستمهای مختلف، از جمله مریستم نوک ساقه، نوک ریشه و کامبیوم سرشار از اکسین هستند.
اکسینها، علاوه بر تأثیری که در افزایش طول یاخته دارند، در کنترل ریزش پاییزی برگها و میوه ها، جلوگیری از رشد ریشه های نابجا، رشد گل و میوه در بسیاری گیاهان دخالت میکنند. هنوز محققاً معلوم نیست که اکسینها چگونه میتوانند این همه اثرات متفاوت را در بافتهای مختلف گیاه انجام دهند. اما به نظر می آید که این مواد، حداقل قسمتی از کنترل خود را با تأثیر گذرادن بر نسخه برداری RNA از DNA انجام میدهند.
اکسینها، در تراکم و شرایط متفاوت، میتوانند محرک رشد و یا بازدارنده و متوقف کننده آن باشند، مثلاً، رشد ریشه عموماً به وسیله تراکم هایی از اکسین که رشد ساقه را تحریک میکند، متوقف میشود. این هورمون به مقدار کم برای رشد ریشه لازم است و افزایش جزیی آن از رشد ریشه جلوگیری میکند.
چنانکه گفته شد، اکسین سبب نسخه برداری RNA از DNA و در نتیجه افزایش سنتز پروتیین میشود. این پروتیینها شناخته نشده اند، اما به نظر منطقی میرسد که بعضی از این پروتیینها آنزیم هایی باشند که برای ساختار مواد دیواره جدید یاخته جهت ادامه رشد لازم اند.
در بسیاری از دولپه ای ها، رشد جوانه های جانبی به وسیله اکسین متوقف میشود. اگر مریستم انتهایی ساقه گیاه حسن یوسف برداشته شود، جوانه های جانبی شروع به رشد میکنند و یک گیاه توپر تولید میشود، ولی با افزودن اکسین به گیاه، رشد جوانه ها متوقف میگردد. همچنین اگر جوانه های جانبی سیبزمینی (چشمهای غده سیبزمینی) با اکسین آغشته شوند، از رویش (سبزشدن) آنها جلوگیری میشود ودر نتیجه سیبزمینی را میتوان مدت طولانی تری در انبار نگه داشت. این حالت را چیرگی رأسی یا تسلط انتهایی گویند.
اکسین همچنین در بازدارندگی فعالیت فصلی کامبیوم آوندی و نمو چوب پسین نقش دارد. این هورمون در نمو میوهها نیز دخالت میکند.
نظرات کاربران