نقش هورمون های گیاهی
ژیبرلینها
پژوهشگران ژاپنی هنگام پژوهش بر روی نوعی بیماری قارچی برنج که باعث درازشدن غیرطبیعی گیاه نورسته میشود، ژیبرلینها را کشف کردند. این قارچ (به نام ژیبرلافوجیکورویی ) ماده ای به نام ژیبرلین A ترشح میکند که وقتی آن را روی بوته های سالم برنج بپاشند، در آنها هم نشانه چنین بیماری مشاهده میشود. ژیبرلین A مخلوطی از شش نوع ترکیب شیمیایی کاملاً متمایز است. تا کنون در حدود 70 نوع ژیبرلین متفاوت به طور طبیعی در گیاهان شناخته شدهاند.
مهمترین اثر ژیبرلینها در افزایش طول ساقه هاست. هورمونها، بویژه در ساقه های جوان، بر طول میانگره ها میافزایند و اثری بر تعداد گره ها ندارند. ژیبرلینها باعث گل دادن بعضی از گیاهان میشوند. اگر این مواد از خارج بر بسیاری از گیاهان پاشیده شوند، باعث افزایش اندازه برگها میگردند.
ژیبرلینها همچنین سبب تمایز یاخته ای میشوند. در گیاهان چوبی، ژیبرلینها سبب تحریک کامبیوم آوندی جهت تولید آبکش پسین میگردند. نمو چوب و آبکش، هر دو در حضور اکسینها و ژیبرلینها صورت میگیرد.
به طور کلی تمام جنبه های مختلف رشد و نمو در گیاهان از رویش دانه تا تشکیل میوه میتواند تحت تأثیر ژیبرلینها قرار گیرند. تمام این اثرها، شاید به استثنای اثر آن در تشکیل گل، را میتوان نتیجه اثر این ترکیبات تنظیم کننده بر روی رشد طولی یاخته ای، تقسیم یاخته ای و یا هر دو آنها دانست.
اثر تحریک کنندگی ژیبرلین در رشد ساقه، بویژه در ساقه های گیاهان طوقه ای ، با افزایش ابعاد یاخته و تعداد آن آشکار میشود. به عقیده بسیاری از پژوهشگران، اثر اولیه و اصلی ژیبرلین بر روی رشد طولی یاخته و اثر ثانویه آن بر افزایش تعداد آنهاست.
نظرات کاربران