مهمترین بیماری توت فرنگی
در دو بخش آن ها را بیان می کنیم
بخش اول : بیماری سفیدک پودری توت فرنگی
عامل بیماری سفیدک پودری توت فرنگی:
Sphaerotheca macularis
این بیماری باعث کاهش رشد بوته ها ، میزان محصول و همچنین کیفیت میوه می شود. عامل بیماری کلیه اندام های هوایی ازقبیل برگ ، گل ودم میوه رادر برگرفته که در صورت الودگی میوه وگل خسارت شدید است.
بیان علایم روی برگها بستگی به رقم توت فرنگی دارد. در برخی از آن ها اولین نشانه بیماری وجود لکه های نکروزه یا قرمز رنگ روی سطح برگ و در اثر شدت بیماری در قسمت زیرین برگ هم توده قارچی دیده میشود. در برخی از ارقام، شبکهای از میسلیوم سفید رنگ روی میوه ایجاد میشود. در نتیجه، میوه قابلیت عرضه به بازار را ندارد.
درجه حرارت مناسب برای گسترش بیماری ۱۶ الی۲۷ درجه سانتیگراد بوده و در شرایط رطوبت نسبی بالا حتی در برگ های خشک فعالیت عامل بیماری زیاداست.
مدیریت بیماری سفیدک پودری توت فرنگی :
جمع آوری و حذف بقایای آلوده محل زمستان گذرانی
استفاده از ارقام مقاوم
ایجاد نورکافی
کنترل بیولوژیگی بااستفاده ازقارچ Ampelomyces Quisqualis بانام تجاری AQ۱۰
سم پاشی باقارچکش های مناسب در بهار پس از گلدهی و مشاهده علایم
عدم کاشت ارقام حساس ( مانند Allstar ، Aromas ، Diamante )
عدم بکار بردن ازت بیش از حد (که منجر به حساس شدن گیاه شده و بیماری گسترش می یابد).
منبع : Westcott’s Plant Disease Handbook. Cynthia Westcott
بخش دوم : بیماری آنتراکنوز توت فرنگی
عامل بیماری آنتراکنوز توت فرنگی:
Colletotrichum spp
بیماری آنتراکنوز یکی از مخرب ترین بیماری های توت فرنگی است که توسط سه گونه قارچ Colletotrichum acutatum، C. gloeosporioides و C. fragariae ایجاد میشود. دو گونه C. acutatum و C. gloeosporioides دارای دامنه میزبانی وسیعتری هستند. گونه C. acutatum علیرغم آلوده کردن اکثر اندامهای گیاه، عمدتاً عامل پوسیدگی میوه بوده و نسبت به دو گونه دیگر که در ارتباط با پوسیدگی طوقه شناخته شده هستند، فراگیرتر و خسارت زاتر میباشد. انتشار زادمایه بیماری توسط قطرات باران یا آبیاری بارانی، انسان و حیوانات صورت میگیرد. با توجه به اهمیت بیماری آنتراکنوز توتفرنگی از لحاظ میزان خسارت و شیوع اخیر آن در مناطق کشت و پرورش این محصول در ایران در این مقاله نحوه تشخیص صحیح عامل بیماری، جنبههای زیستشناستی و روش مدیریت بیماری شرح داده شده است.
الف) کلنی و اندام های غیر جنسی قارچ Colletotrichum acutatum
ب) کلنی و اندام غیر جنسی قارچ C. gloeosporioides
علایم بیماری آنتراکنوز توت فرنگی:
دو فرم مهم بیماری پوسیدگی طوقه و پوسیدگی میوه می باشند. طوقه های آلوده به رنگ قهوه ای مایل به قرمز در آمده و گیاه کامل ممکن است پژمرده شده از بین برود. لکه های اولیه به صورت نقاط کوچک وقهوه ای رنگ روی ساقه رونده ودمبرگ ظاهر می شوند. آلودگی در مواردی باعث ایجادشکاف در ساقه شده و در صورت آلوده شدن دمبرگ و ساقه رونده کل گیاه خشک می شود.
لکه های روی میوه به حالت ابسوخته و سفید رنگ بوده که پس از گسترش به رنگ خاکستری روشن تا قهوه ای تغییر می یابند. میوه های الوده به حالت خشک و مومیایی درامده به صورت آویزان بر روی بوته باقی می مانند.
مدیریت بیماری آنتراکنوز توت فرنگی:
استفاده ازبوته های سالم
استفاده ازمالچ پلاستیکی دربین ردیف ها
جمع اوری وازبین بردن میوه های الوده
کنترل شیمیایی بااستفاده ازقارچکش ها حفاظتی اززمان گل تابرداشت میوه با سموم محافظتی مناسب
نظرات کاربران