بیماری تنباکو سفیدک کرکی
بیماری سفیدک کرکی تنباکو
(Tobacco blue mold (Downy Mildew
بیماری سفیدک کرکی خیلی قدیمی است و اولین بار در سال ۱۸۹۱ میلادی از استرالیا گزارش شد. سپس در سال ۱۹۳۰ از آمریکا ودر سال ۱۹۵۸ از اروپا گزارش گردید و ظرف مدت چهار سال تمام اروپا آلوده کرده و اپیدمی ایجاد نمود.
از اروپا به شمال آفریقا و آسیا ی نزدیک رسید و در سال۱۹۶۲(۱۳۴۱) از شمال ایران گزارش شد. در همین سال تقریباً ۷۵% محصول توتون الجزایر را از بین برد. همچنین در همان سال ۶۵% محصول ایتالیا را نیز نابود کرد. در سال بعد در ایران بیش از ۵۰% محصول شمال را از بین برد .در سال ۱۳۶۲ در فارس برای اولین بار دیده شد و در سال ۱۹۷۹ در کانادا و آمریکا بخا طر شرایط خنک و مرطوب خسارت به ۲۵۰ میلیون دلار رسید. در حال حاضر این قارچ در تمام نقاط ایران وجود دارد ودر صورت فراهم شدن شرایط خسارت زیادی به بار می آورد.
عامل بیماری قارچ Peronospora tabacina است که اخیراً در بعضی منابع اسم آن را P. hyoscyami ذکر کرده اند. این قارچ یک Oomycete است که تولید اسپورانژیوفور با انشعابات دو شاخه میکند که در انتها و بر روی استریگماها اسپورانژیوم تولید میشود. همچنین تولید Oospore میکند که در بقای قارچ نقش مهمی دارد. اسپورانژیوم های قارچ میتوانند فواصل زیاد را نیز طی کنند و به مناطق جدید گسترش یابند. این قارچ فقط به جنس Nicotina حمله میکند ولی در شرایط گلخانه ای بعضی از اعضای خانواده Solanaceae را نیز ممکن است آلوده کند.
علایم بیماری سفیدک داخلی توتون و تنباکو:
۱. در روی گیاه بالغ ابتدا به صورت نقاط رنگ پریده و زرد رنگ ظاهر می شود.
۲. لکه ها به هم پیوسته و به قطر حدودل ۴ سانتیمتر رسیده و بخش آلوده به تدریج نکروز و خشک می گردد.
۳. در سطح زیرین برگ های آلوده کنیدیوفور و کنیدی های قارچ به صورت کرک های خاکستری مایل به بنفش ظاهر می شوند.
۴.در صورت شدت بیماری علاوه بر برگ، دمبرگ و حتی ساقه گیاه،آلوده می شود و ممکن است ساقه خشک شود.
a) کنیدی، b) کنیدیوفورهای قارچ Pernospora tabacina
زیست شناسی قارچ Pernospora tabacina:
- کنیدی ها توسط باد یا عوامل دیگر به بوته ها یا مزارع مجاور حتی تا فاصله بیش از یک صد کیلومتر منتقل می شود در صورت رطوبت کافی کنیدی ها جوانه می زنند و تولید لوله زایا می کنند.
در شرایط خشک کنیدی ها چند ساعت پس از استقرار در سطح برگ از بین می روند.
- این لوله از طریق روزنه سطح فوقانی برگ به داخل گیاه رخنه می کنند در شرایط خشک چند ساعت پس از استقرار در سطح برگ از بین می روند.
- زمستان گذرانی توسط ااسپوری که در اواخر فصل رشد از لقاح بین آنتریدی و ااگون به وجود آمد می آید می باشد.
منشأ آلودگی اغلب از خزانه است، چون شرایط برای قارچ مطلوب است، یعنی درجه حرارت کم و رطوبت بالا است (به علت تراکم زیاد نشاها). معمولاً یک هفته بعد از آلودگی قارچ تولید اسپورانژیوم میکند یعنی سیکل آلودگی یک هفته است و به همین ترتیب ادامه می یابد و میزان آلودگی به سرعت زیاد می شود. درجه حرارت بهینه برای جوانه زنی اسپورانجیوم ۱۵ درجه سانتی گراد و بیشینه ۳۰ درجه سانتی گراد و کمینه ۵/۳ درجه سانتی گراد میباشد. شرایط مساعد برای تولید بیماری، حرارت متوسط (حدود ۲۰درجه سانتی گراد)، رطوبت بالا و هوای ابری است. اسپورانژیوم قارچ را کنیدیوم هم گویند زیرا هیچ وقت تولید زیوسپور نمی کند.
کنترل بیماری سفیدک داخلی توتون و تنباکو :
الف) کنترل زراعی بیماری سفیدک داخلی توتون و تنباکو:
محل خزانه و زمین اصلی باید دارای خاک سبک و آفتاب گیر باشد.
خزانه به ارتفاع ۵ الی ۱۵ سانتی متر از زمین احداث شود و حتی المقدور در هر سال محل خزانه تغییر کند.
دفع به موقع علف عای هرز ، کاهش دفعات آبیاری، عدم استفاده از کودهای ازته به مقدار زیاد، جمع آوری و از بین بردن بقایای گیاهی آلوده، شخم پاییزه و رعایت تناوب زراعی بسیار مناسب.
ب) کنترل شیمیایی بیماری سفیدک داخلی توتون و تنباکو : با استفاده از سموم مانکوزب، زینب یا متالاکسیل- مانکوزب در خزانه و زمین اصلی.
نظرات کاربران