بهترین روش از بین بردن آبدزدک
آبدزدک با نام علمی Gryllotalpa gryllotgipa یک حشره همه چیز خوار است که با جویدن و قطع ریشه و طوقه گیاه باعث مرگ آن می شود و همچنین با حرکت خود در داخل خاک باعث ایجاد کانال هایی در زمین می شود که اولاً از طریق این کانال ها آب درز دیده شده و از دسترس ریشه خارج می شود و ثانیاً جابجایی خاک اطراف ریشه موجب عدم تماس کامل آن ها با خاک شده و منجر به خشکی گیاه می شود، این آفت زمستان را بصورت حشره کامل و یا سنین پورگی در داخل خاک به سر می برد.در اواسط بهار شروع به فعالیت می کند. در طول بهار و تابستان حشرات نر و ماده در زیر خاک جفتگیری کرده و ماده ها با ایجاد دالان های عمیق، در انتهای آن محفظه یا حفره وسیعی تهیه و تعداد ۳۰۰ – ۶۰۰ تخم سفید رنگ داخل آن قرار می دهد.پوره ها ۲- ۳ هفته بعد، از تخم خارج و با ایجاد دالان های زیرزمینی، زمین راشخم می زنند. این آفت در هر دو سال یک نسل تولید می کند و زمستان را در عمق ۳۰-۱۰۰ سانتی متر سپری می کند- آبدزدک تمام روز را در زیر زمین و داخل دالان های تعبیه شده به سر می برد و در شب ها از خاک خارج شده و در سطح خاک به اطراف حرکت و در تابستان حشره کامل به سوی نور پرواز می کند.
روش های کنترل
مبارزه علیه این آفت با استفاده از روش های زراعی، مکانیکی و شیمیایی به طور توأم انجام می شود:
۱- شخم زدن زمین به منظور از بین بردن تخمها در لانه ها و تخریب لانه ها توصیه می شود.
۲- غرقاب نمودن زمین سبب می شود که حشرات به ناچار دالان های خود را ترک کرده و به سطح باغچه بیایند و باید آن ها را معدوم کرد.
۳- گذاشتن قوطی های خالی کنسرو و روغن نباتی حاوی روغن موتور یا نفت در سطح خاک: قوطی ها را در سطح زمین طوری قرار می دهند که لبه آن هم سطح یا کمی پایین تر از سطح خاک قرار گیرد ( در ته ظروف مقداری نفت یا روغن موتور یا آب تا ۴/۱ ارتفاع ظرف می ریزند ) آبدزدک ها که در شب مشغول حفاری مجاری سطحی هستند در ظروف به دام افتاده و نمی توانند از آن خارج شوند و ظرفها صبح ها باید خالی و معدوم شوند.
۴- ایجاد گودال های کود دامی تازه، در اوایل پاییز در اطراف باغچه های آلوده: گودال هایی به عمق ۲۰ – ۳۰ سانتی متر کنده و درون آن را با پهن تازه پر می کنند به طوری که سطح پهن ۱۰ سانتی متر از سطح خاک بالا باشد. پوره برای زمستان گذرانی در زیر قشر گرم پهن جمع می شوند. سپس در اواخر زمستان پهن ها را بیرون ریخته و پوره ها را معدوم می کنند.
مبارزه شیمیایی
الف- تهیه طعمه مسموم
ب- استفاده از سموم گرانول
الف- تهیه طعمه مسموم: حشره کش کارباریل یا سوین ۸۰% به مقدار ۳ کیلوگرم، سبوس گندم به مقدار ۱۰۰ کیلوگرم + آب ۴۰ – ۶۰ لیتر (قدیم تر از این روش استفاده می شده و بسیار هم نتیجه بخش بوده ولی به دلیل منسوخ شدن سم سوین این روش توصیه نمی شود. سم دیپترکس یا تری کلروفن جایگزین خوبی برای سوین است).
نحوه تهیه طعمه: در ظرفی پودر دیپترکس را با مقدار کمی آب خمیر کرده و آنرا در ۱۰ لیتر آب حل می کنند. سپس بقیه آب را اضافه کرده و بهم می زنند- بتدریج این محلول سمی را روی توده ی سبوس ریخته و با دستکش و یا وسیله دیگر بخوبی بهم می زنند تا به صورت اوماجی نرم درآید به طوری که وقتی روی زمین می پاشند به صورت دانه های ریز در آید. پخش طعمه مسموم باید عصر هنگام بعد از خنک شدن هوا به مقدار ۵ گرم در هر متر مربع در کنار بوته ها، ردیف های کاشت و یا سطح زمینی قرار داده شوند. مقدار طعمه بسته به اینکه کشت خطی یا کرتی باید حدود ۸۰ کیلوگرم در هکتار لازم است.
ب- استفاده از سموم گرانول: در زمینی آلوده می توان گرانول ۱۰% کاربوفوران و یا گرانول دیازینون ۱۰% به میزان ۲۰ کیلو در هکتار و یا گرانول دورسبان (کلرپریفوس اتیل) ۵% به میزان ۲۰ – ۳۰ کیلو در سطح یک هکتار
نظرات کاربران